Ο Μικρός Πρίγκιπας: «Αντίο», είπε η αλεπού. «Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»

Μολιέρος (Molière)

«Ο Ταρτούφος» (1664)

Μολιέρος (Molière)

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» (1673)

Μολιέρος (Molière)

«Ο αρχοντοχωριάτης» (1670)

Μολιέρος (Molière)

«Ντον Ζουάν» (1665)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

«Όνειρο Θερινής Νυκτός»

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Ματωμένος Γάμος»

Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξυπερύ

«Ο μικρός πρίγκηπας»

Αντόν Τσέχωφ

«Ένας αριθμός»

Ντάριο Φο

«Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού»

Ευγένιος Ιονέσκο

«Ρινόκερος»

Έντγκαρ Άλαν Πόε

«Ιστορίες αλλόκοτες»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

«Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι»

720 Ποιητές - 8.148 Ποιήματα

Επιλογή της εβδομάδας..

Οδυσσέας Ελύτης, «Άξιον Εστί» (1959)

Το Άξιον Εστί είναι μια ποιητική σύνθεση που γράφτηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη και κυκλοφόρησε το 1959. Εν πολλοίς ήταν αυτό που χάρισε στ...

Λίγα λόγια για το μπλοκ..

Λίγα λόγια / διευκρινήσεις για το μπλοκ..: Ζηλεύω τους ανθρώπους που έχουν την μαγική ικανότητα να γεννούν σκέψεις και τις σκέψεις αυτές, ίσως και βιωματικές, να τις αποτυπώνουν μ' ένα υπέροχο τρόπο στο χαρτί. Θεωρούσα και εξακολουθώ, μετά από μισό αιώνα ζωής, να θεωρώ ότι η ποίηση πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία ..ως αυτόνομο μάθημα. Η ποίηση ακονίζει το μυαλό και την κριτική σκέψη (ίσως για αυτό τον λόγο απουσιάζει από τα σχολεία). Ένα σχολείο χωρίς ποίηση είναι ένα ακρωτηριασμένο σχολείο με ακρωτηριασμένους στο μυαλό μαθητές. Η ποίηση "διδάσκει" αισθήματα, διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει ζωή κάτι το οποίο δεν μπορεί να πράξει η φυσική, η χημεία και τα μαθηματικά. (αυτά ως παρένθεση)

- Η αφορμή δημιουργίας του μπλοκ: Διάβαζα που λες ένα ποίημα αποθήκευση σε σελιδοδείκτες, 2ο, 3ο και πάει λέγοντας. Από ένα σημείο και μετά επικράτησε το χάος, δεν ήξερα τι έψαχνα, δεν ήξερα τι έβρισκα. Και ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ που η βρόχα έπιπτε στρέιτ θρου (Καββαδίας; Όχι, Ζαμπέτας.) και λίγο πριν με πάρει στην αγκαλιά του ο θεός των ονείρων, εκείνο το λίγο πριν ..που βρισκόμαστε σε κατάσταση οργασμού σκέψεων λέω δεν κάνω ένα ακόμη μπλοκ για να βάλω σε μια τάξη την αταξία μου, το χάος. Κάτι σαν μια προσωπική βιβλιοθήκη, κάτι σαν ένας προσωπικός αποθηκευτικός χώρος ο σκοπός και ο στόχος. 

Πέρασαν 2 χρόνια από τη σύλληψη τής ιδέας (Μάρτιος του 2019), και πλέον μπορώ να πω ότι ο αρχικός μου στόχος έχει επιτευχθεί και η αναζήτηση έγινε -τουλάχιστον στα δικά μου μάτια- ευκολότερη. Με ευχάριστη έκπληξη διαπιστώνω ότι αυτό το "προσωπικός αποθηκευτικός χώρος" δεν είναι πλέον προσωπικός. Διψήφιος και τριψήφιος ο καθημερινός αριθμός επισκεπτών, με το τριψήφιο να τείνει να γίνει κανόνας. Για κάποιους είναι ένα μικρό νούμερο για μένα είναι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που καθημερινά μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη. 

Με χαροποιεί ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε ότι τα μπλοκ φθίνουν και τη θέση τους παίρνουν επαγγελματικές σελίδες με περισσότερες επιλογές. Συνεχίζω μετά από 12 χρόνια το μπλόγκιν ρομαντικά χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος. Η χαρά της "δημιουργίας" το προσωπικό όφελος.

- Σκοπός του  μπλοκ είναι η "πρώτη" γνωριμία μας με τον ποιητή και το δημιούργημά του. Την ανάλυση ποιημάτων, προσώπων, και καταστάσεων (και να ήθελα δεν έχω την ικανότητα και τις γνώσεις να πράξω), τις βρίσκουμε στις δεκάδες αξιολογότατες σελίδες οι οποίες είναι και γνώστες του αντικειμένου.

- Το μπλοκ λειτουργεί κυρίως με τη μορφή Αντιγραφή - Επικόλληση, υπάρχει πάντα η πηγή της αντιγραφής, εκτός των περιπτώσεων που οι σελίδες έχουν καταργηθεί και επειδή οι "σπασμένοι" σύνδεσμοι δημιουργούν πρόβλημα διαγράφω την καταργημένη πηγή. (Εδώ όποιος ενδιαφέρεται για εύρεση σπασμένων συνδέσμων στην ιστοσελίδα του. https://www.brokenlinkcheck.com/broken-links.php#status)

- Η επιλογή των βιβλιοπωλείων γίνεται με κριτήριο την τιμή ή/και τη διαθεσιμότητα τού βιβλίου τη δεδομένη στιγμή. 

- Οι ηλικίες των ποιητών είναι αυτές που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Όπου υπάρχει λάθος παρακαλώ ενημερώστε για την άμεση διόρθωση.

- Επιλογή να δώσω έμφαση στο γραπτό και όχι στην εικόνα (φωτογραφίες)

- Όποια ιστοσελίδα, ή όποιος δημιουργός θεωρεί ότι θίγονται τα πνευματικά του δικαιώματα, παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου στο kiriakidism1969@gmail.com για να πράξω τα δέοντα.

- Επόμενος στόχος πριν την απόσυρση τα 10.000 ποιήματα!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την επίσκεψη! 

(Ένα ποίημα την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα😊)

9/1/2021

Μ. Κ.

Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003)

«Το άγγελμα της ημέρας»

Μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» κι αν χαμηλά έχεις πέσει. κι αν λύπη τώρα σε τρυγά κι έχεις βαθιά πονέσει.

Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινά κι έρημος έχεις μείνει. μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» -τ' ακούς;- ό,τι  κι αν γίνει

 
 
𝓜πάμπης 𝓚υριακίδης