Μολιέρος (Molière)

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» (1673)

Μολιέρος (Molière)

«Ο Ταρτούφος» (1664)

Μολιέρος (Molière)

«Ο αρχοντοχωριάτης» (1670)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

«Όνειρο Θερινής Νυκτός»

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Ματωμένος Γάμος»

Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξυπερύ

«Ο μικρός πρίγκηπας»

Αντόν Τσέχωφ

«Ένας αριθμός»

Ντάριο Φο

«Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού»

Ευγένιος Ιονέσκο

«Ρινόκερος»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

«Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι»

722 Ποιητές - 8.171 Ποιήματα

Επιλογή της εβδομάδας..

Οδυσσέας Ελύτης, «Το Μονόγραμμα»

Θά πενθώ πάντα -- μ’ακούς; -- γιά σένα, μόνος, στόν Παράδεισο Ι Θά γυρίσει αλλού τίς χαρακιές  Τής παλάμης, η Μοίρα, σάν κλειδούχο...

Κώστας Ριτσώνης, «Οι Mυρωδιές»

Πάλι βούλωσε η αποχέτευση και γέμισε η γκαρσονιέρα μου σκατά. Καθώς με μανία έχω αρπάξει το σφουγγαρόπανο και σπρώχνω τις βρωμιές στον κοινόχρηστο διάδρομο, ανοίγοντας την πόρτα του διαμερίσματος, ακούω τα σχόλια. «Πώς μπορείτε και ζείτε μέσα σε τόσες μυρωδιές. Πώς αντέχετε;» Όμως έρχονται κι αυτοί. Θέλουν να τις μυρίσουν. Λαχταρούν.

Οι διπλανές γεροντοκόρες προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες σε άτομα που ίσως χαίρονται
τον έρωτα.

«Φταίει η δασκάλα που μένει από πάνω», λένε για την Βαγγελίτσα. «Μπάζει τον καθένα μέσα στη γκαρσονιέρα της». Ρίχνει συχνά πυκνά τα μουνόπανά της μέσα στην τουαλέτα».

«Φταίνε οι νεαροί που μένουν στο ρετιρέ. Ρίχνουν προφυλακτικά και χαρτιά».

Κανείς δεν ξέρει ποιος βουλώνει τη σωλήνα. Ούτε κι ο υδραυλικός που καλέσαμε. Όλη η ιδιωτική ζωή της πολυκατοικίας περνάει από κει μέσα. Μόνο που όταν βουλώνει αδειάζει μέσα στο δικό μου διαμέρισμα κι έτσι εγώ πληρώνω για τις υπερβολές των άλλων. Κι όταν ξεβουλώνει νιώθω μια ανακούφιση. Ξέρω πως για αρκετές μέρες θα πάψει να μου κοινοποιεί τα μυστικά τους. Θα ξεχνιέμαι μέσα στην καθαριότητα.

Ο Κώστας Ριτσώνης γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη . Άρχισε να γράφει από το 1969 και ήταν αποκλειστικός συνεργάτης του περιοδικού Διαγώνιος του Ντίνου Χριστιανόπουλου μέχρι το 1984. Από το 1987 εκδίδει το χειρόγραφο περιοδικό "Ποιήματα των φίλων" και από το 1996 επιμελείται τις ομώνυμες τυπωμένες εκδόσεις. Το 2006 μαζί με τον πεζογράφο Γιάννη Μπασκόζο εξέδωσαν το περιοδικό "Οι φίλοι". Άλλες μεγάλες του αγάπες είναι η ζωγραφική, το ρεμπέτικο τραγούδι και οι μεταφράσεις κυρίως Γάλλων ποιητών. Πολλές από αυτές τις παρουσίασε στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Ποιείν". Συνεργάστηκε σε έντυπα περιοδικά και σε ηλεκτρονικά περιοδικά στο διαδίκτυο. Πολλά ποιήματά του βρίσκονται σε ιστολόγια φίλων του και στις ετήσιες ανθολογίες του Τάσου Κόρφη "Φωνές" και του Γιάννη Κορίδη "Ποιητικό Ημερολόγιο". Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από τον Γιάννη Γκούμα και στα πολωνέζικα από το Janusz Strasburger. Ποιήματά του έχει μελοποιήσει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, αλλά και ο ίδιος έχει εκδώσει βιβλίο με ρεμπέτικους στίχους για τα τραγούδια του παιγμένα στα μακάμ της λαϊκής μας μουσικής. Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2015.

Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003)

«Το άγγελμα της ημέρας»

Μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» κι αν χαμηλά έχεις πέσει. κι αν λύπη τώρα σε τρυγά κι έχεις βαθιά πονέσει.

Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινά κι έρημος έχεις μείνει. μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» -τ' ακούς;- ό,τι  κι αν γίνει

Ο Μικρός Πρίγκιπας: «Αντίο», είπε η αλεπού. «Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»

𝓜πάμπης 𝓚υριακίδης