Μολιέρος (Molière)

«Ο κατά φαντασίαν ασθενής» (1673)

Μολιέρος (Molière)

«Ο Ταρτούφος» (1664)

Μολιέρος (Molière)

«Ο αρχοντοχωριάτης» (1670)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

«Όνειρο Θερινής Νυκτός»

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

«Ματωμένος Γάμος»

Αντουάν Ντε Σαιντ- Εξυπερύ

«Ο μικρός πρίγκηπας»

Αντόν Τσέχωφ

«Ένας αριθμός»

Ντάριο Φο

«Ο τυχαίος θάνατος ενός Αναρχικού»

Ευγένιος Ιονέσκο

«Ρινόκερος»

Μπέρτολτ Μπρεχτ

«Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι»

722 Ποιητές - 8.171 Ποιήματα

Επιλογή της εβδομάδας..

Οδυσσέας Ελύτης, «Το Μονόγραμμα»

Θά πενθώ πάντα -- μ’ακούς; -- γιά σένα, μόνος, στόν Παράδεισο Ι Θά γυρίσει αλλού τίς χαρακιές  Τής παλάμης, η Μοίρα, σάν κλειδούχο...

Πωλ Σεζάν (Paul Cezanne), «Οι χαρτοπαίκτες»

Οι Χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά ελαιογραφιών του Γάλλου Μεταϊμπρεσιονιστή καλλιτέχνη Πωλ Σεζάν που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο του Σεζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1890. Η σειρά αποτελείται από πέντε πίνακες. Οι διάφορες εκδόσεις διαφέρουν στο μέγεθος και στον αριθμό των παιχτών που απεικονίζονται. Ο Σεζάν ολοκλήρωσε επίσης πολυάριθμα σκίτσα και μελέτες ενώ προετοίμαζε τη σειρά. Σύμφωνα με το Vanity Fair το 2011 η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αγόρασε μία από τις εκδοχές (την 5η) των Χαρτοπαιχτών από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου έναντι ποσού που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ $250.000.000 και $300.000.000, και πλέον ο πίνακας αποτελεί το πιο ακριβά αγορασμένο έργο στην ιστορία της τέχνης.

Οι Χαρτοπαίκτες είναι μια σειρά ελαιογραφιών που αποτελούνται από 5 παραλλαγές που δημιουργήθηκαν από τον Σεζάν στις αρχές του 1890.

Στην πρώτη παραλλαγή που δημιουργήθηκε μεταξύ 1890 και 1892 απεικονίζονται 5 πρόσωπα. Οι τρεις παίζουν χαρτιά, ένας τέταρτος τους παρακολουθεί όρθιος, ενώ υπάρχει και καθιστή μια νεαρή γυναίκα, που αν κρίνουμε από τα κοινά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μάλλον συγγένεια με τον χαρτοπαίκτη που παρακολουθεί!

Στον δεύτερο πίνακα που ακολούθησε και πρέπει να δημιουργήθηκε μεταξύ 1891 και 1892 απεικονίζονται πια 4 πρόσωπα, αφού το κορίτσι έχει εξαφανιστεί από το τοπίο! Μια δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι σε αυτόν τον πίνακα όλοι φοράνε καπέλα, ενώ στον πρώτο αυτός που καθόταν μαζί με το κορίτσι δεν φορούσε καπέλο.

Στον τρίτο πίνακα που ακολούθησε και πρέπει να δημιουργήθηκε μεταξύ 1894 και 1895 απεικονίζονται πια μόνο 2 πρόσωπα, στα χέρια τους κρατάνε λίγα τραπουλόχαρτα ενώ υπάρχει και ένα μπουκάλι κρασί πάνω στο τραπέζι.

Στον τέταρτο πίνακα που πρέπει να δημιουργήθηκε το 1895 τα 2 πρόσωπα κρατάνε στα χέρια τους περισσότερα τραπουλόχαρτα ενώ το μπουκάλι με το κρασί έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αφού ο ζωγράφος σε αυτό το έργο επιλέγει να σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σχεδόν ένα με την ξύλινη πόρτα που στέκει πίσω του!

Στον πέμπτο και τελευταίο πίνακα της σειράς, έχουμε μια πιο κοντινή απεικόνιση των δύο παικτών, που ο καθένας κρατάει αρκετά τραπουλόχαρτα ενώ το μπουκάλι με το κρασί κάνει και πάλι την εμφάνισή του πιο καθαρά!

Ο τελευταίος αυτός πίνακας της σειράς έγινε το 2011 ο πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας του κόσμου, όταν τον αγόρασε στην τιμή ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων το εμιράτο του Κατάρ. Πηγή
~
~
Οι πέντε πίνακες.. 
 1ος πίνακας
 1890–92
Barnes Foundation, Φιλαδέλφεια, Πενσυλβάνια
~

2ος πίνακας
1891–92
~
 3ος πίνακας
1894–95 
 Μουσείο Ορσέ, Παρίσι
~
4ος πίνακας
1895
~

5ος πίνακας
ιδιωτική συλλογή (βασιλική οικογένεια του Κατάρ)

Αντώνης Σαμαράκης (1919-2003)

«Το άγγελμα της ημέρας»

Μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» κι αν χαμηλά έχεις πέσει. κι αν λύπη τώρα σε τρυγά κι έχεις βαθιά πονέσει.

Κι αν όλα μοιάζουν σκοτεινά κι έρημος έχεις μείνει. μην πεις ποτέ σου: «Είναι αργά!» -τ' ακούς;- ό,τι  κι αν γίνει

Ο Μικρός Πρίγκιπας: «Αντίο», είπε η αλεπού. «Να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Μόνο με την καρδιά βλέπεις αληθινά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια»

𝓜πάμπης 𝓚υριακίδης